بخشنامه سازمان امور مالياتي درخصوص احكام مالياتي قانون جهش توليد دانش بنيان مصوب 1401,04,07 با اصلاحات و الحاقات بعدي
احكام مالياتي قانون جهش توليد دانش بنيان به شرح زير، براي اجراء ارسال مي شود:
ماده ۲– ستاد تسهيل و رفع موانع توليد موضوع ماده (61) قانون رفع موانع توليد رقابت پذير و ارتقاي نظام مالي كشور الحاقي مصوب ۳۰ /2 /1397 با همكاري دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي و مركز همكاري هاي تحول و پيشرفت رياست جمهوري موظف است نسبت به تشخيص نقاط آسيب پذير اقتصادي و صنعتي ناشي از تحريم ها اقدام نموده و اشخاص حقيقي و حقوقي فعال در حوزه هاي اقتصادي و صنعتي كه در فهرست تحريم ها قرار گرفته اند را با ارائه مشاوره و رفع چالش هاي آنها در حوزه هاي آسيب پذير از جمله تعاملات بين المللي، ماليات، گمرك، تسهيلات بانكي و تبادلات ارزي مورد حمايت قرار دهد.
ماده 7 - به منظور حمايت از كالاهاي ايراني، توليدات و خدمات شركت ها و مؤسسات دانش بنيان: الف - دستگاه هاي اجرائي موضوع ماده (5) قانون مديريت خدمات كشوري مجازند با شركت ها و مؤسسات دانش بنيان و واحدهاي فناور مستقر در مراكز رشد و پارك هاي علم و فناوري قرارداد مرتبط با كالا و خدمات دانش بنيان از محل بودجه پژوهشي در آن دستگاه ها منعقد نمايند. مزاياي بندهاي «الف» و «ب» ماده (12) قانون حداكثر استفاده از توان توليدي و خدماتي كشور از كالاي ايراني به قراردادهاي آنها در حوزه توليد كالا و خدمات دانش بنيان تسري مي يابد.
ماده ۸ - در قانون حمايت از شركت ها و مؤسسات دانش بنيان و تجاري سازي نوآوري و اختراعات: ج – متن زير جايگزين ماده (۱۰) مي گردد: ماده ۱۰- كاركنان شاغل در پاركهاي علم و فناوري مشمول ماده (91) قانون مالياتهاي مستقيم مصوب ۰۳ /12 /1366 با اصلاحات و الحاقات بعدي مي باشند. آيين نامه اجرائي اين ماده ظرف سه ماه پس از تصويب اين قانون به پيشنهاد وزارتخانه هاي علوم، تحقيقات و فناوري، بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و معاونت علمي و فناوري رئيس جمهور تهيه و به تصويب هيأت وزيران مي رسد.
ماده 11 – با هدف جهت دهي حمايت هاي مالياتي به سمت توسعه نوآوري و اقتصاد دانش بنيان: الف– در ماده (141) قانون ماليات هاي مستقيم عبارت «و كالاهاي واسطه اي نيمه خام» بعد از عبارت هاي «بيست درصد (20 %)درآمد حاصل از صادرات مواد خام» و «فهرست مواد خام و كالاهاي نفتي» اضافه مي شود. ب – معادل هزينه انجام شده براي فعاليت هاي تحقيق و توسعه، به عنوان اعتبار مالياتي با قابليت انتقال به سنوات آتي به شركت ها و مؤسسات متقاضي اعطاء مي شود و معادل آن از ماليات قطعي شده سال انجام هزينه مذكور يا سال هاي بعد كسر مي شود. آيين نامه اجرايي بند حداكثر ظرف سه ماه از تاريخ ابلاغ اين قانون توسط وزارت امور اقتصادي و دارايي با همكاري معاونت علمي و فناوري رئيس جمهور، وزارت علوم، تحقيقات و فناوري و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي تهيه مي شود و به تصويب هيأت وزيران مي رسد. مسؤول نظارت بر اجراي اين بند شوراي راهبري فناوري ها و توليدات دانش بنيان مي باشد. پ – يك بند به شرح زير به عنوان بند «د» به ماده (127) قانون ماليات هاي مستقيم الحاق مي شود: «د – كمك هاي بلاعوض دولتي به شركت هاي دانش بنيان و واحدهاي فناور مستقر در مراكز رشد و پارك هاي علم و فناوري با هدف توسعه فناوري» ت – با هدف حمايت از تعميق فناوري و استفاده حداكثري از توان شركت هاي دانش بنيان، موارد زير به عنوان اعتبار مالياتي با قابليت انتقال به سنوات آتي به شركت ها و مؤسسات متقاضي اعطاء شده و به همين ميزان از ماليات قطعي شده سال تخصيص سرمايه مذكور يا سال هاي بعد كسر مي شود. 1- حداكثر سي درصد (30 %) سرمايه گذاري مستقيم شركت هاي پذيرفته شده در بورس تهران و يا بازار اول و يا دوم فرابورس ايران و يا شركت هاي داراي سرمايه ثبتي به ميزان حداقل يك سي ام سرمايه صندوق نوآوري و شكوفايي، در شركتها و مؤسسات دانش بنيان و فناور 2- سرمايه گذاري غيرمستقيم شركت هاي مذكور در جزء (1) اين بند در تأسيس يا افزايش سرمايه صندوق هاي پژوهش و فناوري موضوع ماده (44) قانون رفع موانع توليد رقابت پذير و ارتقاي نظام مالي كشور و صندوق ها و نهادهاي سرمايه گذاري موضوع بندهاي (20) و (21) ماده (1) قانون بازار اوراق بهادار جمهوري اسلامي ايران مصوب 1 /9 /1384 كه فعاليت آنها در تأمين فناوري و نوآوري و فعاليت هاي دانش بنيان به تأييد شوراي راهبري فناوري ها و توليدات دانش بنيان رسيده باشد. آيين نامه اجرايي اين بند حداكثر ظرف سه ماه از تاريخ ابلاغ اين قانون توسط وزارت امور اقتصادي و دارايي با همكاري معاونت علمي و فناوري رئيس جمهور، وزارتخانه هاي علوم، تحقيقات و فناوري، صنعت، معدن و تجارت و بهداشت، درمان و آموزش پزشكي تهيه مي شود و به تصويب هيأت وزيران مي رسد. مسؤول نظارت بر اجراي اين بند و تعيين مصاديق سرمايه گذاري و توسعه ساز و كارهاي متناسب با زيست بوم نوآوري، شوراي راهبري فناوري ها و توليدات دانش بنيان مي باشد.
ماده ۱۳ –با هدف توسعه ارتباط دانشگاه با صنعت، صنايع و واحدهاي توليدي داراي واحد تحقيق و توسعه كه با يكي از واحدهاي دانشگاهها و مراكز آموزش عالي و پژوهشي مرتبط، با اولويت استان، محل استقرار آن صنعت يا واحد توليدي، تفاهمنامه همكاري منعقد نمايند، قراردادهاي تحقيق و توسعه مربوط با اين تفاهمنامه ها، مشمول مزاياي طرح شده در بند «ب» ماده (11) اين قانون نيز مي گردند. همچنين تمامي دانشگاهها و مراكز آموزش عالي و پژوهشي موظفند كارگروه ارتباط با صنعت و معدن را با حضور نمايندگان صنعت و يا واحدهاي توليدي، با اولويت استان محل استقرار آن دانشگاهها و مراكز آموزش عالي و پژوهشي، تشكيل دهند.
ماده 17 – با هدف توسعه صادرات محصولات دانش بنيان و ايجاد شبكه هاي شركت هاي دانش بنيان در بخش هاي مختلف اقتصاد با اولويت توليد اقلام راهبردي موضوع ماده (1) اين قانون: ب – بانك مركزي، سازمان امور مالياتي و سازمان تأمين اجتماعي موظفند با رعايت محرمانگي امكان دريافت الكترونيكي و برخط داده هاي مرتبط با فعاليت شركت ها و مؤسسات دانش بنيان و فناور را براي معاونت علمي و فناوري رئيس جمهور و صندوق نوآوري و شكوفايي فراهم نمايند.
داود منظور