هيئت وزيران در جلسه 6 /9 /1401 به پيشنهاد مشترك وزارتخانه هاي علوم، تحقيقات و فناوري، بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و به استناد ماده (5) قانون جهش توليد دانش بنيان - مصوب1401- آيين نامه اجرايي ماده (5) قانون يادشده را به شرح زير تصويب كرد:
آيين نامه اجرايي ماده (5) قانون جهش توليد دانش بنيان مصوب 1401,09,06 با اصلاحات و الحاقات بعدي
ماده 1- در اين آيين نامه اصطلاحات زير در معاني مشروح مربوط به كار مي روند:
1- دستگاه: دستگاه هاي اجرايي موضوع ماده (۵) قانون مديريت خدمات كشوري - مصوب 1386- و واحدهاي وابسته و تابع آنها، دانشگاه ها، مراكز و مؤسسات آموزش عالي و پژوهشي.
2- طرح (پروژه): پژوهش هاي دانشگاهي، پايان نامه و رساله تحصيلات تكميلي و كليه طرح هاي مرتبط با دستگاه كه تمام يا بخشي از منابع آن توسط دستگاه تأمين شده است.
3- شركت هاي دانش بنيان: شركت ها و مؤسسات دانش بنيان موضوع قانون حمايت از شركت ها و مؤسسات دانش بنيان و تجاري سازي نوآوري ها و اختراعات - مصوب 1389- و اصلاحات و الحاقات بعدي آن.
4- شركت هاي فناور: واحدهاي فناور مستقر در مراكز رشد و پارك هاي علم و فناوري داراي مجوز از مراجع ذي صلاح.
5- اشخاص فعال در طرح (پروژه): اشخاص حقيقي و حقوقي مجري و يا همكار در اجراي طرح (پروژه) كه فعاليت آنها در طرح به تأييد مراجع ذي صلاح در دستگاه رسيده است.
6- دستاورد پژوهشي: يافته هاي علمي و پژوهشي حاصل از اجراي طرح (پروژه) شامل توليدات علمي، دانش فني، دستور يا تركيب ساخت (فرمولاسيون)، مستندات و نقشه هاي فني.
7- دارايي فكري: شامل مالكيت صنعتي (اختراع، طرح صنعتي) و مالكيت ادبي و هنري حاصل از اجراي طرح (پروژه) كه بر اساس مقررات به ثبت رسيده است.
8- برنامه تجاري سازي: برنامه توسعه كسب و كار مشتمل بر تحليل و بررسي صنعت و بازار، تبيين نيازها و انتظارات مشتريان، رويههاي اجرايي و عملياتي تجاري سازي، برنامه هاي بازاريابي و توسعه بازار، تيم سازي، تأمين سرمايه و توسعه محصول كه حسب مورد به تأييد مراجع ذي صلاح موضوع اين آيين نامه مي رسد.
9-در اختيار گذاشتن تمام يا بخشي از دارايي فكري، دستاوردهاي پژوهشي و حق بهره برداري از آنها: اعطاي اجازه بهره برداري (لايسنس) از تمام يا بخشي از دارايي هاي فكري و دستاوردهاي پژوهشي و اجازه استفاده از تمام يا بخشي از حق بهره برداري.
ماده 2- دستگاه موظف است سهم مؤلفين، پديدآورندگان، مخترعين و دارندگان حق از دستاوردهاي پژوهشي، دارايي هاي فكري يا حق بهره برداري را قبل از اتمام طرح (پروژه) با رعايت ماده (5) قانون ثبت اختراعات، طرح هاي صنعتي و علايم تجاري - مصوب 1386- معين نمايد. براي طرح (پروژه)هاي انجام شده، حسب تقاضاي اشخاص فعال در طرح (پروژه) يا شركت هاي دانش بنيان و فناور سهم مؤلفين، پديدآورندگان، مخترعين و دارندگان حق معين مي شود.
تبصره 1- وزارتخانه هاي علوم، تحقيقات و فناوري و بهداشت، درمان و آموزش پزشكي مكلفند دستورالعمل موضوع اين ماده در خصوص پايان نامه ها، رساله ها و قراردادهاي پژوهشي انجام شده و جاري دانشگاه ها، مراكز و مؤسسات آموزش عالي و پژوهشي مرتبط با خود را با رعايت حقوق عضو هيئت علمي و دانشجو ظرف سه ماه پس از تصويب اين آيين نامه تهيه و ابلاغ نمايند.
تبصره 2- انعقاد قرارداد مشاركت و يا در اختيار گذاشتن تمام يا بخشي از دارايي فكري، دستاوردهاي پژوهشي و حق بهره برداري از آنها به صورت بلاعوض موضوع اين آيين نامه، فقط پس از اخذ رضايت كتبي از مؤلفين، پديدآورندگان، مخترعين و دارندگان حق موضوع اين ماده مجاز است.
ماده 3- در اختيار گذاشتن تمام يا بخشي از دارايي فكري، دستاوردهاي پژوهشي و حق بهره برداري از آنها كه متعلق به دستگاه است، به صورت بلاعوض با تأييد بالاترين مقام دستگاه به اشخاص فعال در طرح (پروژه) كه حداقل يكي از شرايط زير را داشته باشند، با رعايت مفاد ماده (2) اين آيين نامه و در جهت تجاري سازي آنها مجاز است:
1- سهام دار با حداقل بيست و پنج درصد (25%) سهم يا عضو هيئت مديره يا مديرعامل شركت دانش بنيان و فناور با موضوع فعاليت مرتبط با آن دستاورد پژوهشي يا مالكيت فكري مورد نظر باشد.
2- برنامه تجاري سازي معيني براي دارايي فكري، دستاوردهاي پژوهشي و حق بهره برداري از آنها تهيه و به دستگاه ارايه نمايند و به تأييد دستگاه برسد.
ماده 4- در اختيار گذاشتن تمام يا بخشي از دارايي فكري، دستاوردهاي پژوهشي و حق بهره برداري از آنها كه متعلق به دستگاه است، به صورت بلاعوض با تأييد بالاترين مقام دستگاه به شركت هاي دانش بنيان و فناوركه حداقل يكي از شرايط زير را داشته باشند، با رعايت مفاد ماده (2) اين آيين نامه و در جهت تجاري سازي آنها مجاز است:
1- سابقه فعاليت مرتبط با آن دارايي فكري و دستاوردهاي پژوهشي موردنظر با تأييد معاونت علمي، فناوري و اقتصاد دانش بنيان رييس جمهور براي شركت هاي دانش بنيان يا وزارت علوم، تحقيقات و فناوري يا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي براي شركت هاي فناور را حسب مورد داشته باشد.
2- برنامه تجاري سازي معيني براي دارايي فكري، دستاوردهاي پژوهشي و حق بهره برداري از آنها تهيه و به دستگاه ارايه نمايند و به تأييد دستگاه برسد.
ماده 5- در صورت تقاضاي واحدهاي صنعتي يا سرمايه گذاران حقيقي و حقوقي براي تجاري سازي دارايي فكري، دستاوردهاي پژوهشي و حق بهره برداري از آنها، دستگاه مي تواند به ميزان مالكيت يا حق بهره برداري خود با رعايت مفاد ماده (2) اين آيين نامه با آنها مشاركت نمايد.
ماده 6- تشخيص اولويت در اختيار گذاشتن تمام يا بخشي از دارايي فكري، دستاوردهاي پژوهشي و حق بهره برداري از آنها با رعايت مواد (3) و (4) اين آيين نامه بر عهده بالاترين مقام دستگاه است.
ماده 7- دستگاه موظف است نسبت به ثبت اطلاعات دستاورهاي پژوهشي موضوع اين آيين نامه در سامانه نظام فكر نو (ايده)ها و نيازها (نان) اقدام نمايد.
ماده 8- دستگاه ها موظفند به صورت سالانه، گزارش اجراي اين آيين نامه را به شوراي راهبري فناوري ها و توليدات دانش بنيان موضوع ماده (2) قانون حمايت از شركت ها و مؤسسات دانش بنيان و تجاري سازي نوآوري ها و اختراعات - مصوب 1389- و اصلاحات بعدي آن ارائه نمايند.
معاون اول رئيس جمهور - محمد مخبر